De oorsprong van Annne Online

Ik was 16 toen ik lid werd van een online forum. In die tijd werden fora nog niet opgezet door bedrijven, ondernemers of blogs met een niche. ‘Mijn’ forum was van een ICT’er met een eigen server die nieuwe software wilde uitproberen. 

Fora waren één van de eerste online media waarop je interactie kon hebben met mensen buiten je eigen kennissenkring. De meeste fora kwamen daarbij ook met een chatbox waarin je live met wildvreemden kon praten. Er was veel tumult over de gevaren van deze voorlopers van onze social media, maar de vooruitgang was niet te stoppen. En als 16-jarige was ik daar maar wat blij mee. 

Ik was al een jaar of vier uit de kast, maar had nog steeds niemand van rond mijn leeftijd ontmoet die ook openlijk homoseksueel was. Zelfs niet iemand van onder de veertig. Laat staan iemand die zich identificeerde met één van de andere letters van het queer-alfabet. Het was dus niet heel verwonderlijk dat ik op zoek ging naar een plek waar deze mensen zich verborgen. 

Ik vond ze op een website die naast comingout-verhalen een bloeiend forum had. Met jonge mensen die zochten naar herkenning, vriendschap, anderen om hun twijfels mee te bespreken, hun dag mee te delen of over hun problemen te kletsen. 

Eerst schreef ik anoniem mee, onder een schuilnaam. Maar op een dag was ik al dat geschuil zat. Omdat er al een Anne was, besloot ik mijn naam te veranderen in Annne. Zo kwam het dat ik een lange periode ‘Annne met drie n-en’ of ‘AnNne’ genoemd werd, door de mensen die op dat moment het dichtst bij me stonden. Ook op andere fora noemde ik me zo en ik was altijd de enige die deze naam claimde. 

Uiteindelijk heeft dit stuk van mijn geschiedenis ervoor gezorgd dat mijn bedrijf Annne Online heet. Omdat ik die uniciteit belangrijk vind. Omdat ik vaak aan mezelf denk als ‘Annne’ in plaats van ‘Anne’. Omdat deze naam het moment markeert waarop ik online ging communiceren. En vooral omdat het me herinnert aan wat ik het allerbelangrijkste vind aan online communicatie: verhalen vertellen, herkenning vinden, pijn delen en verbinding voelen.

Scroll naar boven